Kuchenne Przygody

Sałatka ze szpinakiem, gruszką, granatem i szynką prosciutto

Składniki: 

  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/2 łyżki miodu
  • 5 szklanek świeżego szpinaku
  • 1 gruszka
  • 5 – 7 plasterków prosciutto
  • pestki z 1 granatu

Przygotowanie: 

  1. Przygotuj dressing:  w niedużej miseczce wymieszaj ocet balsamiczny, olwię i miód.
  2. Szpinak umyj, osusz i przełóż do dużej miski. Polej dressingiem i delikatnie wymieszaj.
  3. Gruszkę pokrój w cienkie plasterki.
  4. Szynkę porwij na mniejsze kawałki.
  5. Na talerze wyłóż szpinak, na to wyłóż plasterki gruszki, szynkę i pestki granatu.

Wskazówki: 

  • Nie musisz wylewać całego dressingu – dodaj tylko tyle, ile potrzebujesz.
  • Jeśli nie lubisz szynki tego typu, wypróbuj sałatkę ze zwykłą szynką gotowaną albo wędzoną… powinno pasować 🙂

Żródło przepisu: 

Mniam