- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 650 g pomidorów
- szczypiorek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 650 g młodych ziemniaków
- 10 dag boczku w plasterkach
- 4 jajka
- sałata (do podania)
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą i pokrój na plastry.
- Jajka ugotuj na twardo.
- Przygotuj sos salsa: 225 g drobno pokrój, wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, pietruszką, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Boczek smaż na rozgrzanej patelni aż będzie chrupiący. Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
- Pozostałe pomidory i jajka pokrój w ósemki.
- Pokrojone ziemniaki, jajka i pomidory wymieszaj z sosem. Przypraw do smaku.
- Posyp boczkiem.
- Podawaj na liściach sałaty.
Wskazówki:
Więcej boczku zdecydowanie nie zaszkodzi 🙂
Żródło przepisu:
Tanie dania – 101 sprawdzonych przepisów (Good Food Magazine)
Mniam