Kuchenne Przygody

Sałatka ziemniaczana z sosem salsa

Składniki: 

  • 650 g pomidorów
  • szczypiorek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 650 g młodych ziemniaków
  • 10 dag boczku w plasterkach
  • 4 jajka
  • sałata (do podania)

Przygotowanie: 

  1. Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą i pokrój na plastry.
  2. Jajka ugotuj na twardo.
  3. Przygotuj sos salsa: 225 g drobno  pokrój, wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, pietruszką, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Boczek smaż na rozgrzanej patelni aż będzie chrupiący. Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
  5. Pozostałe pomidory i jajka pokrój w ósemki.
  6. Pokrojone ziemniaki, jajka i pomidory wymieszaj z sosem. Przypraw do smaku. 
  7. Posyp boczkiem.
  8. Podawaj na liściach sałaty.

Wskazówki: 

Więcej boczku zdecydowanie nie zaszkodzi 🙂

Żródło przepisu: 

Tanie dania – 101 sprawdzonych przepisów (Good Food Magazine)

Mniam