Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 puszki białej fasoli
- 2 łyżki świeżego rozmarynu
- 1 łyżka ziarek kopru włoskiego
- sok z jednej cytryny
- starta skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
- W niedużej misce wymieszaj ze sobą zmiażdżone ząbki czosnku, ziarna kopru włoskiego, startą skórkę pomarańczową i rozmaryn. Dodaj oliwę i mieszaj do chwili uzyskania pasty.
- Umyj i osusz mięso. Natrzyj je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wysmaruj je z każdej strony przygotowaną pastą (najlepiej będzie smakować, jeżeli zrobisz to wcześniej i włożysz zamarynowane mięso do lodówki na 4 godziny).
- Brytfannę z mięsem wstaw do piekarnika i piecz ok. 60 minut. Jeżeli masz termometr do mięs, wyjmij je, gdy pokaże 70 stopni.
- Odsącz fasolę i podgrzej ją w małym garnku z sokiem z cytryny, rozmarynem, solą i pieprzem.
- Pokrój pieczeń w plastry i podawaj razem z fasolą.
Wskazówki:
- Żeby sprawdzić czy mięso jest gotowe, możesz je nakłuć - wyciekający płyn powinien być biały.
- Jako dodatek do mięsa możesz wykorzystać także fasolkę szparagową ugotowaną na parze.
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Schab pieczony
Pieczone mięsa to kolejny sposób na dość łatwy obiad na kilka dni. Dzisiejszy pomysł na pieczony schab pochodzi z lutowego numeru Men's Health. Niezwykłość tego przepisu polega na składnikach marynaty - skórka pomarańczy, rozmaryn... Takiego połączenia wcześniej nie spotkałam. Nie każdemu też przypadnie ono do gustu :) Mnie osobiście smakowało (Przemkowi trochę mniej). Jeśli chodzi o dodatki - mnie zdecydowanie bardziej pasowała zwykła fasolka szparagowa ugotowana na parze, Przemkowi z kolei smakowała fasolka z puszki przygotowana według oryginalnego przepisu.
Dzisiejszego dania nie da się kategorycznie ocenić na plus albo na minus. Musicie sami je wypróbować i wyrobić własną opinię.