Schab pieczony z białą fasolą

Składniki: 
  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 puszki białej fasoli
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka ziarek kopru włoskiego
  • sok z jednej cytryny
  • starta skórka z pomarańczy
Przygotowanie: 
  1. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
  2. W niedużej misce wymieszaj ze sobą zmiażdżone ząbki czosnku, ziarna kopru włoskiego, startą skórkę pomarańczową i rozmaryn. Dodaj oliwę i mieszaj do chwili uzyskania pasty.
  3. Umyj i osusz mięso. Natrzyj je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wysmaruj je z każdej strony przygotowaną pastą (najlepiej będzie smakować, jeżeli zrobisz to wcześniej i włożysz zamarynowane mięso do lodówki na 4 godziny).
  4. Brytfannę z mięsem wstaw do piekarnika i piecz ok. 60 minut. Jeżeli masz termometr do mięs, wyjmij je, gdy pokaże 70 stopni.
  5. Odsącz fasolę i podgrzej ją w małym garnku z sokiem z cytryny, rozmarynem, solą i pieprzem.
  6. Pokrój pieczeń w plastry i podawaj razem z fasolą.
Wskazówki: 
  • Żeby sprawdzić czy mięso jest gotowe, możesz je nakłuć - wyciekający płyn powinien być biały.
  • Jako dodatek do mięsa możesz wykorzystać także fasolkę szparagową ugotowaną na parze.

 

up
202 users have voted.

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Schab pieczony

Pieczone mięsa to kolejny sposób na dość łatwy obiad na kilka dni. Dzisiejszy pomysł na pieczony schab pochodzi z lutowego numeru Men's Health. Niezwykłość tego przepisu polega na składnikach marynaty - skórka pomarańczy, rozmaryn... Takiego połączenia wcześniej nie spotkałam. Nie każdemu też przypadnie ono do gustu :) Mnie osobiście smakowało (Przemkowi trochę mniej). Jeśli chodzi o dodatki - mnie zdecydowanie bardziej pasowała zwykła fasolka szparagowa ugotowana na parze, Przemkowi z kolei smakowała fasolka z puszki przygotowana według oryginalnego przepisu.

Dzisiejszego dania nie da się kategorycznie ocenić na plus albo na minus. Musicie sami je wypróbować i wyrobić własną opinię.