Schab w pistacjach z surówką z marchewki

Składniki: 
  • 2 kotlety schabowe
  • sok z jednej limonki 
  • skórka otarta z jednej limonki 
  • kawałek świeżego imbiru (2 cm) 
  • 2 łyżki płynnego miodu 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 białko 
  • garść utłuczonych pistacji 
  • sól i pieprz 

na surówkę: 

  • 4 słodkie marchewki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sok z połowy cytryny 
  • pęczek natki pietruszki 
  • 1 łyżka oliwy 
  • sól i pieprz 
Przygotowanie: 
  1. Przygotuj marynatę: zetrzyj imbir i skórkę z limonki, połącz z sokiem z limonki i miodem, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem.
  2. Mięso rozbij przez folię i włóż do marynaty, odstaw na minimum 1 godzinę. 
  3. Przygotuj surówkę. Marchewkę pokrój w cienkie plasterki, wyciśnij czosnek, dodaj oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30 minut. Posiekaj natkę, dodaj do surówki. 
  4. Zamarynowane mięso panieruj w białku i w pistacjach. 
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Piecz z termoobiegiem. 
Wskazówki: 

Zamiast surówki możesz też jako dodatku użyć małych marchewek podduszonych z oliwą, wodą, miodem, tymiankiem i solą.

Żródło przepisu: 
up
144 users have voted.

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Schabowe w niecodziennej panierce

Dzisiejszy obiad jest zdrowszą wersją standardowych kotletów schabowych. Jego wyższość polega na panierce i sposobie przyrządzania. Zamiast klasycznej bułki tartej i jajka, schabowe są panierowane w pistacjach. Zamiast smażenia skorzystaliśmy z piekarnika. Całości dopełnia aromatyczna i lekka marynata: z limonki, imbiru i miodu. Świeże na pewno jest jeszcze smaczniejsze - po odgrzaniu było dość suche... Tak czy siak, polecamy! :)