Kuchenne Przygody

Schab w ziemniakach

Składniki: 

  • 0,5 kg schabu
  • przyprawy do zamarynowania mięsa (sól, pieprz, przyprawa grillowa)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • kilka łyżek mąki
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Schab umyj, oczyść, pokrój na porcje i lekko rozbij tłuczkiem. Zamarynuj i odstaw na parę minut.
  2. Ziemniaki obierz, zetrzyj ma tarce (o średnich oczkach), odsącz z nadmiaru płynu. Ziemniaki połącz z żółtkami. Dopraw lekko solą i pieprzem do smaku.
  3. Mięso oprósz mąką i obłóż ziemniakami połączonymi z żółtkami. Dociśnij.
  4. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.
  5. Kotlety podawaj z potrawką warzywną (np. ratatuj).

Wskazówki: 

Zamiast mięsa wieprzowego możesz użyć np. piersi indyka.

Żródło przepisu: 

Mniam