- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- Trudność: Łatwa
- 42 wyświetleń
Składniki:
- 500g twarogu półtłustego
- 300g puree z pieczonej dyni
- 4 jajka
- 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka płatków owsianych
- 100g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Jeśli nie masz zapasów puree z dyni, przygotuj ją według następującego przepisu: dynię umyj, przekrój na pół albo na ćwiartki. Wydrąż miąższ, wyjmij pestki. Ułóż na blaszce skórką do góry, piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni C do miękkości (ok. godziny). Upieczony miąższ wydrąż łyżką i zmiksuj blenderem na gładką papkę. Skórki wyrzuć. Puree z dyni możesz zamrozić 🙂
- Składniki na sernik wyjmij z lodówki i pozwól by ogrzały się do temperatury pokojowej.
- Płatki owsiane zmiel w blenderze jak najdrobniej. Połącz z 2-3 łyżkami cukru waniliowego, cynamonem, szczyptą soli i roztopionym masłem (jeśli masa będzie bardzo rzadka, dodaj więcej zmielonych płatków owsianych).
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż do niej masę owsianę, rozprowadź i dość mocno ugnieć. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
- Twaróg zmiel w malakserze lub użyj już mielonego, a następnie przełóż do miski.
- Stopniowo dodawaj 2/3 szklanki cukru i ekstrakt waniliowy ucierając na średnich obrotach.
- Zwolnij obroty lub dalej postępuj bez użycia miksera.
- Dodawaj po jednym jajku i mieszaj do połączenia się składników.
- Na koniec dodaj puree z dyni i wymieszaj dokładnie.
- Masę serową wylej (jest płynna) na schłodzony owsiany spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165°C. Piecz przez około 45 minut obserwując, czy sernik nadmiernie się nie rumieni.
- Gotowy sernik powinien mieć lekko „galaretowatą” konsystencję na środku.
- Pozostaw ciasto w piekarniku do ostygnięcia, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
Wskazówki:
- Czas pieczenia jest elastyczny – piecz do momentu aż środek sernika będzie ścięty, ale nie musi być stały (po wyłączenia piekarnika ciasto jeszcze długo „dochodzi”, więc nie przejmuj się, że sprawia wrażenie płynnego).
- Przed podaniem sernik możesz polać polewą pomarańczową: sok z pomarańczy połącz z łyżką miodu i łyżką tartego imbiru. Gotuj na małym ogniu przez ok. 20-30 minut (aż sos się zredukuje i zacznie gęstnieć). W razie potrzeby dodaj więcej miodu.
Żródło przepisu:
Mniam