Sernik dyniowy na owsianym spodzie

Składniki: 
  • 500g twarogu półtłustego
  • 300g puree z pieczonej dyni
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
Przygotowanie: 
  1. Jeśli nie masz zapasów puree z dyni, przygotuj ją według następującego przepisu: dynię umyj, przekrój na pół albo na ćwiartki. Wydrąż miąższ, wyjmij pestki. Ułóż na blaszce skórką do góry, piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni C do miękkości (ok. godziny). Upieczony miąższ wydrąż łyżką i zmiksuj blenderem na gładką papkę. Skórki wyrzuć. Puree z dyni możesz zamrozić :)
  2. Składniki na sernik wyjmij z lodówki i pozwól by ogrzały się do temperatury pokojowej.
  3. Płatki owsiane zmiel w blenderze jak najdrobniej. Połącz z 2-3 łyżkami cukru waniliowego, cynamonem, szczyptą soli i roztopionym masłem (jeśli masa będzie bardzo rzadka, dodaj więcej zmielonych płatków owsianych).
  4. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż do niej masę owsianę, rozprowadź i dość mocno ugnieć. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
  5. Twaróg zmiel w malakserze lub użyj już mielonego, a następnie przełóż do miski.
  6. Stopniowo dodawaj 2/3 szklanki cukru i ekstrakt waniliowy ucierając na średnich obrotach.
  7. Zwolnij obroty lub dalej postępuj bez użycia miksera.
  8. Dodawaj po jednym jajku i mieszaj do połączenia się składników.
  9. Na koniec dodaj puree z dyni i wymieszaj dokładnie.
  10. Masę serową wylej (jest płynna) na schłodzony owsiany spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165°C. Piecz przez około 45 minut obserwując, czy sernik nadmiernie się nie rumieni.
  11. Gotowy sernik powinien mieć lekko „galaretowatą” konsystencję na środku.
  12. Pozostaw ciasto w piekarniku do ostygnięcia, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
Wskazówki: 
  • Czas pieczenia jest elastyczny - piecz do momentu aż środek sernika będzie ścięty, ale nie musi być stały (po wyłączenia piekarnika ciasto jeszcze długo "dochodzi", więc nie przejmuj się, że sprawia wrażenie płynnego).
  • Przed podaniem sernik możesz polać polewą pomarańczową: sok z pomarańczy połącz z łyżką miodu i łyżką tartego imbiru. Gotuj na małym ogniu przez ok. 20-30 minut (aż sos się zredukuje i zacznie gęstnieć). W razie potrzeby dodaj więcej miodu.
Żródło przepisu: 

osmykolorteczy.blog.pl

up
147 users have voted.