Składniki:
- 300 g serów ementaler i cheddar
- 1 duża cebula
- 1 papryka
- 100 g grillowanego filetu z kurczaka
- 4 tortille pszenne o średnicy 20 cm
- 2 łyżki oleju do smażenia
marynata (na jedną pierś o wadze około 200 g):
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 posiekany ząbek czosnku
- pieprz
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka umyj, osusz, pokrój w cienkie paski i zamarynuj przez 30 minut w jogurcie wymieszanym z czosnkiem i pieprzem.
- Cebulę i paprykę umyj i pokrój w paski, a następnie przesmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, aż warzywa będą miękkie, przypraw solą, odstaw.
- Ser zetrzyj na tarce. Na rozgrzanej patelni grillowe opiecz z dwóch stron zamarynowanego kurczaka.
- Gdy wszystkie składniki są gotowe, przygotuj quesadillę: na jedną tortillę wyłóż połowę sera, na nim rozłóż kurczaka i warzywa, posyp pozostałym serem i przykryj drugim plackiem. Tak samo przygotuj drugą quesadillę.
- Na średnio rozgrzaną patelnię grillową ułóż quesadillę i zapiekaj z dwóch stron, pilnując, aby placki się nie spaliły.
- Quesadilla jest gotowa, gdy ser w środku jest rozpuszczony, a placki są zgrillowane i chrupiące.
- Podawaj na ciepło z salsą fresca.
Wskazówki:
- Jeśli nie masz czasu na grillowanie kurczaka, możesz zastąpić go szynką.
Żródło przepisu:
palcelizac.gazeta.pl
0
Skomentuj