Serowa quesadilla z warzywami i grillowanym kurczakiem

Składniki: 
  • 300 g serów ementaler i cheddar
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka
  • 100 g grillowanego filetu z kurczaka
  • 4 tortille pszenne o średnicy 20 cm
  • 2 łyżki oleju do smażenia

marynata (na jedną pierś o wadze około 200 g): 

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Pierś kurczaka umyj, osusz, pokrój w cienkie paski i zamarynuj przez 30 minut w jogurcie wymieszanym z czosnkiem i pieprzem.
  2. Cebulę i paprykę umyj i pokrój w paski, a następnie przesmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, aż warzywa będą miękkie, przypraw solą, odstaw.
  3. Ser zetrzyj na tarce. Na rozgrzanej patelni grillowe opiecz z dwóch stron zamarynowanego kurczaka. 
  4. Gdy wszystkie składniki są gotowe, przygotuj quesadillę: na jedną tortillę wyłóż połowę sera, na nim rozłóż kurczaka i warzywa, posyp pozostałym serem i przykryj drugim plackiem. Tak samo przygotuj drugą quesadillę.
  5. Na średnio rozgrzaną patelnię grillową ułóż quesadillę i zapiekaj z dwóch stron, pilnując, aby placki się nie spaliły.
  6. Quesadilla jest gotowa, gdy ser w środku jest rozpuszczony, a placki są zgrillowane i chrupiące.
  7. Podawaj na ciepło z salsą fresca.
Wskazówki: 
  • Jeśli nie masz czasu na grillowanie kurczaka, możesz zastąpić go szynką.
Żródło przepisu: 

palcelizac.gazeta.pl

up
147 users have voted.