- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 45 wyświetleń
Składniki:
- 3 duże żółte papryki
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 duże bakłażany
- 4 duże jajka
- 2 szklanki ricotty
- 170 g starkowanego sera Romano
- 115 g starkowanego sera Fontina
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1½ szklanki świeżych listków bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki obranych pistacji
- 1 szklanka suszonych pomidorów w zalewie
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1½ szklanki pełnoziarnistego penne (rurek)
- ½ szklanki bułki tartej
Przygotowanie:
- Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół, usuń ziarenka i białe przegródki. Przekrój wzdłuż na pół. Ułóż skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni C, aż skórka zacznie czarnieć. Wyjmij z piekarnika i przełóż np. do garnka, przykryj i zostaw przynajmniej na 15 minut.
- Bakłażany umyj, osusz i pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plasterek przypraw solą i skrop sokiem z cytryny. Smaż z obu stron na patelni grillowej skropioną odrobiną oliwy. Smaż do momentu, aż plasterki będa miały czarne paski od grilla.
- Dużą okrągłą formę do pieczenia wysmaruj oliwą i wykładaj plasterkami usmażonego bakłażana. Bakłażan ma pokryć dno i boki naczynia. Jeśli Ci się uda, zostaw wystające plasterki bakłażana nad bokami blaszki (żeby później przykryć nimi zapiekankę).
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- W dużej misce wymieszaj jajka, sery, sól i pieprz. Połowę masy przelej do drugiej miski.
- W blenderze zmiksuj na gładką masę listki bazylii, czosnek i pistacje. Przełóż ją do jednej z misek z masą jajeczną i dokładnie wymieszaj.
- Suszone pomidory posiekaj i wymieszaj z drugą połową masy jajecznej. Przypraw pieprzem cayenne.
- Połowę ugotowanego makaronu wymieszaj z masą bazyliową, a drugą połowę z masą pomidorową.
- Przestudzoną paprykę wyjmij z garnka, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Odsącz nadmiar płynu, jaki powstał przy tej okazji.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
- Dno formy wyłożonej paskami bakłażana posyp 2 łyżkami bułki tartej. Na to wyłóż masę makaronowo-pomidorową, wyrównaj.
- Na masę pomidorową wyłóż żółtą paprykę. Posyp kolejnymi 2 łyżkami bułki tartej.
- Na to wyłóż masę makaronowo-bazyliową. Wyrównaj i posyp bułką tartą.
- Przykryj całość wystającymi paskami bakłażanów.
- Piecz przez ok. 50-60 minut.
- Po upieczeniu sformato powinno postać jeszcze ok. 20 minut, żeby stężeć.
- Po tym czasie przewróć delikatnie zapiekankę do góry nogami i wyjmij zapiekankę.
- Pokrój w trójkątne kawałki.
- Przed podaniem przystrój listkami świeżej bazylii.
Wskazówki:
- Z podanych proporcji wychodzi 8 porcji zapiekanki. Jeśli potrzebujesz zrobić mniej (tak jak my) – zmniejsz wszystkie składniki o połowę i upiecz w prostokątnej keksownicy.
Żródło przepisu:
New Vegetarian, Robin Asbell, s. 91
Mniam