Kuchenne Przygody

Serowe sformato z warzywami

Składniki: 

  • 3 duże żółte papryki
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 duże bakłażany
  • 4 duże jajka
  • 2 szklanki ricotty
  • 170 g starkowanego sera Romano
  • 115 g starkowanego sera Fontina
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1½ szklanki świeżych listków bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki obranych pistacji
  • 1 szklanka suszonych pomidorów w zalewie
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1½ szklanki pełnoziarnistego penne (rurek)
  • ½ szklanki bułki tartej

Przygotowanie: 

  1. Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół, usuń ziarenka i białe przegródki. Przekrój wzdłuż na pół. Ułóż skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni C, aż skórka zacznie czarnieć. Wyjmij z piekarnika i przełóż np. do garnka, przykryj i zostaw przynajmniej na 15 minut.
  2. Bakłażany umyj, osusz i pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plasterek przypraw solą i skrop sokiem z cytryny. Smaż z obu stron na patelni grillowej skropioną odrobiną oliwy. Smaż do momentu, aż plasterki będa miały czarne paski od grilla.
  3. Dużą okrągłą formę do pieczenia wysmaruj oliwą i wykładaj plasterkami usmażonego bakłażana. Bakłażan ma pokryć dno i boki naczynia. Jeśli Ci się uda, zostaw wystające plasterki bakłażana nad bokami blaszki (żeby później przykryć nimi zapiekankę).
  4. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  5. W dużej misce wymieszaj jajka, sery, sól i pieprz. Połowę masy przelej do drugiej miski.
  6. W blenderze zmiksuj na gładką masę listki bazylii, czosnek i pistacje. Przełóż ją do jednej z misek z masą jajeczną i dokładnie wymieszaj.
  7. Suszone pomidory posiekaj i wymieszaj z drugą połową masy jajecznej. Przypraw pieprzem cayenne.
  8. Połowę ugotowanego makaronu wymieszaj z masą bazyliową, a drugą połowę z masą pomidorową.
  9. Przestudzoną paprykę wyjmij z garnka, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Odsącz nadmiar płynu, jaki powstał przy tej okazji.
  10. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
  11. Dno formy wyłożonej paskami bakłażana posyp 2 łyżkami bułki tartej. Na to wyłóż masę makaronowo-pomidorową, wyrównaj.
  12. Na masę pomidorową wyłóż żółtą paprykę. Posyp kolejnymi 2 łyżkami bułki tartej.
  13. Na to wyłóż masę makaronowo-bazyliową. Wyrównaj i posyp bułką tartą.
  14. Przykryj całość wystającymi paskami bakłażanów.
  15. Piecz przez ok. 50-60 minut.
  16. Po upieczeniu sformato powinno postać jeszcze ok. 20 minut, żeby stężeć.
  17. Po tym czasie przewróć delikatnie zapiekankę do góry nogami i wyjmij zapiekankę.
  18. Pokrój w trójkątne kawałki.
  19. Przed podaniem przystrój listkami świeżej bazylii.

Wskazówki: 

  • Z podanych proporcji wychodzi 8 porcji zapiekanki. Jeśli potrzebujesz zrobić mniej (tak jak my) – zmniejsz wszystkie składniki o połowę i upiecz w prostokątnej keksownicy.

Żródło przepisu: 

New Vegetarian, Robin Asbell, s. 91

Mniam