Smażona mozzarella w cieście szafranowym

Składniki: 
  • 2 opakowania mini kulek mozarelli w zalewie (razem ok. 250 g)
  • ok. 100 ml gorącej wody
  • kilka nitek szafranu
  • sól
  • ok. 200 g mąki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Przygotowanie: 
  1. Odsącz kulki sera z zalewy.
  2. Szafran zalej gorącą wodą, wymieszaj i ostudź.
  3. Do wody dodawaj stopniowo mąkę, cały czas mieszając (powstałe ciasto nie może być zbyt rzadkie).
  4. Mozzarellę obtocz w cieście, następnie w bułce tartej i usmaż na gorącym oleju na złoty kolor.
Wskazówki: 

Smażąc ser, cały czas go obracaj - w przeciwnym wypadku, może się zupełnie rozpłynąć.

Żródło przepisu: 

Nowa kuchnia polska - spotkania z przyprawami - Szafran

up
180 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: