Kuchenne Przygody

Smażona mozzarella w cieście szafranowym

Składniki: 

  • 2 opakowania mini kulek mozarelli w zalewie (razem ok. 250 g)
  • ok. 100 ml gorącej wody
  • kilka nitek szafranu
  • sól
  • ok. 200 g mąki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Odsącz kulki sera z zalewy.
  2. Szafran zalej gorącą wodą, wymieszaj i ostudź.
  3. Do wody dodawaj stopniowo mąkę, cały czas mieszając (powstałe ciasto nie może być zbyt rzadkie).
  4. Mozzarellę obtocz w cieście, następnie w bułce tartej i usmaż na gorącym oleju na złoty kolor.

Wskazówki: 

Smażąc ser, cały czas go obracaj – w przeciwnym wypadku, może się zupełnie rozpłynąć.

Żródło przepisu: 

Nowa kuchnia polska – spotkania z przyprawami – Szafran

Mniam