Smażone tofu z warzywami w sosie orzechowym

Składniki: 
  • 300-400 g twardego tofu
  • mąka do panierowania
  • 1 papryka, pokrojona w cienkie podłużne paski
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie, podłużne plastry
  • kilka różyczek brokuła, rozdzielonych na mniejsze cząstki
  • kilka pieczarek, pokrojonych w cienkie plastry
  • 1 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1  szklanki gorącej wody
Przygotowanie: 
  1. Tofu pokrój na plastry (grubości ok. 1 cm). Posól i popieprz. Obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  2. Po usmażeniu możesz skropić tofu sosem sojowym.
  3. Warzywa usmaż  na oleju z dodatkiem pieprzu, tymianku i kminku. Często mieszaj. Dodaj sos sojowy i masło orzechowe. Dolej wody i rozmieszaj masło orzechowe.
Wskazówki: 

Podczas jedzenia spróbuj maczać tofu w sosie orzechowym (z warzyw) - jest zdecydowanie bardziej aromatyczne.

up
174 users have voted.

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Obiad bez mięsa, za to z warzywami

Tofu to kolejny smak, na który miałam ochotę już od jakiegoś czasu. Dzisiaj wybraliśmy tofu w postaci smażonej. Bardzo proste w przygotowaniu, aczkolwiek trochę bezsmakowe... Za to warzywa w sosie orzechowym jak najbardziej miały smak. To mało powiedziane - były bardzo aromatyczne. Dla mnie bomba :) Przemkowi smakowało zdecydowanie mniej... Polecam wszystkim, którzy mają ochotę na bezmięsny obiad... i nie mają nic przeciwko orzechom.