Składniki:
- 2 serki camembert
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- żurawina w słoiku
Przygotowanie:
- Jajko roztrzep ze szczyptą soli i szczyptą pieprzu.
- Na płaski talerz wysyp bułkę tartą.
- Ser zanurz w jajku, następnie dokładnie obtocz go w bułce tartej. Dociśnij, żeby panierka mocno przylegała do sera. Jeszcze raz zanurz w jajku i jeszcze raz dokładnie obtocz w bułce tartej.
- Rozgrzej olej i na dość dużym ogniu smaż camembert aż się zrumieni. Przełóż na drugą stronę. Następnie przysmaż boki sera.
- Przełóż na chwilę na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawaj jak najszybciej.
- Na ser nałóż łyżeczkę żurawiny ze słoika (w razie potrzeby żurawinę można dokładać w trakcie jedzenia ;) ).
Wskazówki:
- Do sera podaj lekką sałatkę, najlepiej z czymś zielonym - np. Sałatkę z roszponką, pomidorkami i orzechami włoskimi.
Żródło przepisu:
Własny
0
Skomentuj