Smażony camembert z żurawiną

Składniki: 
  • 2 serki camembert
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • żurawina w słoiku
Przygotowanie: 
  1. Jajko roztrzep ze szczyptą soli i szczyptą pieprzu.
  2. Na płaski talerz wysyp bułkę tartą.
  3. Ser zanurz w jajku, następnie dokładnie obtocz go w bułce tartej. Dociśnij, żeby panierka mocno przylegała do sera. Jeszcze raz zanurz w jajku i jeszcze raz dokładnie obtocz w bułce tartej.
  4. Rozgrzej olej i na dość dużym ogniu smaż camembert aż się zrumieni. Przełóż na drugą stronę. Następnie przysmaż boki sera.
  5. Przełóż na chwilę na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Podawaj jak najszybciej.
  7. Na ser nałóż łyżeczkę żurawiny ze słoika (w razie potrzeby żurawinę można dokładać w trakcie jedzenia ;) ).
Wskazówki: 
Żródło przepisu: 

Własny

up
191 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: