- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: azjatycka
- 44 wyświetleń
Składniki:
- 400 g gotowanego makaronu ryżowego (Spaghetti)
- 2 jajka
- 100 g pokrojonego w drobne paski mięsa kurczaka lub mięsa wieprzowego(zamiast mięsa możesz dodać 200 g tofu pociętego w kostkę)
- szczypiorek
- 200 g kiełków sojowych (lub kapusta w cienkich paseczkach)
- 1 marchewka (cieniutkie paseczki)
- biały sos sojowy (lub sól)
- 1.5 łyżeczki cukru
- czosnek
Przygotowanie:
- Rozgrzej olej na patelni. Następnie podsmaż czosnek, aż będzie złotobrązowy i przesuń na bok patelni (mniej gorąca część).
- Podsmaż mięso (lub tofu) i przesuń na bok (obok czosnku).
- Rozbij na patelni jajka i dodaj pozostałe składniki (makaron, kiełki sojowe, marchewka, cukier, sos sojowy).
- Całość smaż dobrze mieszając.
Wskazówki:
- Bardzo dobrze smakuje wymieszane z rozdrobnionymi orzechami nerkowca (ok. 100 g).
Mniam
Trzeba przyznać, że makaron po tajsku nie wygląda rewelacyjnie… ale jest bardzo smaczny. Szczególnie od razu po przyrządzeniu. Przepis pochodzi ze strony tajskiej restauracji Samui. (Mam pewne podejrzenia, że nie zostały podane wszystkie składniki i przyprawy… ale drogą eksperymentów można dojść do całkiem smacznych rezultatów).