Śniadaniowe burgery warzywne z jajkiem sadzonym

Składniki: 
  • olej do smażenia
  • 3-4 plasterki boczku, drobno pokrojone
  • 275 g ugotowanych zielonych warzyw (np. brokuł)
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Boczek usmaż na chrupiąco na rozgrzanej patelni. Przełóż na talerz wyłożony papierem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  2. Ugotowane warzywa posiekaj na drobniutkie kawałki i przełóż do dużej miski.
  3. Do miski dodaj ziemniaki rozdrobnione na puree, musztadę i boczek. 
  4. Wymieszaj dokładnie, przypraw solą i pieprzem.
  5. Masę warzywną podziel na 4 części i z każdej z nich uformuj dość duże burgery.
  6. Burgery smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (na jednej stronie burger powinien się smażyć ok. 5 minut).
  7. W międzyczasie w dużej patelni zagotuj ok. 2 litry wody, dodaj 2 łyżki octu i łyżeczkę soli. Do wrzącej wody wbijaj delikatnie jajka, wyjmij po ok. 5 minutach (białko powinno być ścięte).
  8. Na każdego burgera kładź delikatnie jajko. 
  9. Przed podaniem posyp solą i pieprzem.
Wskazówki: 
  •  Z podanych składników zrobisz 4 burgery. Dla dwóch osób spokojnie wystarczy połowa porcji :)
Żródło przepisu: 

Get into the habit of breakfast, s. 38

up
142 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: