Składniki:
- 2 szklanki brązowej soczewicy
- 2 czerwone cebule
- 10 sztuk suszonych pomidorów
- 80 g gorgonzoli albo lazura
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek octu balsamicznego
- suszona natka pietruszki
- szczypta suszonej bazylii
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanym oleju. Duś przez 3-4 minuty na małym ogniu, następnie dodaj ocet balsamiczny i duś przez kolejnych 5 minut.
- W międzyczasie w dużym garnku ugotuj soczewicę w osolonej wodzie. Kiedy soczewica będzie miękka, odcedź ją i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami.
- Na koniec dodaj czerwoną cebulę i suszone pomidory.
- Przed podaniem posyp pokruszoną gorgonzolą i szczyptą suszonej bazylii.
Wskazówki:
- Zamiast brązowej soczewicy możesz użyć czerwonej albo każdej innej :)
- UWAGA: danie jest dość ciężkostrawne (przynajmniej dla mnie)
Żródło przepisu:
jadlonomia.com
0
Skomentuj