Kuchenne Przygody

Soczewica amore mio

Składniki: 

  • 2 szklanki brązowej soczewicy
  • 2 czerwone cebule
  • 10 sztuk suszonych pomidorów
  • 80 g gorgonzoli albo lazura
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • suszona natka pietruszki
  • szczypta suszonej bazylii
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanym oleju. Duś przez 3-4 minuty na małym ogniu, następnie dodaj ocet balsamiczny i duś przez kolejnych 5 minut.
  2. W międzyczasie w dużym garnku ugotuj soczewicę w osolonej wodzie. Kiedy soczewica będzie miękka, odcedź ją i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami. 
  3. Na koniec dodaj czerwoną cebulę i suszone pomidory.
  4. Przed podaniem posyp pokruszoną gorgonzolą i szczyptą suszonej bazylii.

Wskazówki: 

  • Zamiast brązowej soczewicy możesz użyć czerwonej albo każdej innej 🙂
  • UWAGA: danie jest dość ciężkostrawne (przynajmniej dla mnie)

Żródło przepisu: 

Mniam