Kuchenne Przygody

Soczyste przekładańce z ricottą

Składniki: 

  • 500 g świeżych owoców (malin, borówek, truskawek)
  • 1 łyżka świeżych listków bazylii
  • 1 łyżka cukru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 200 g ricotty
  • 1 łyżeczka miodu
  • aromat waniliowy albo cukier waniliowy do smaku
  • skórka z połówki cytryny, starta
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie: 

  1. W średniej misce wymieszaj umyte owoce, posiekaną bazylię, cukier i sok z cytryny. Odstaw na kilka minut (żeby owoce puściły soki).
  2. W tym czasie w drugiej misce wymieszaj na gładką masę ricottę, miód, cukier waniliowy i skórkę cytrynową.
  3. Płatki migdałów upraż na suchej patelni na złoty kolor.
  4. W wysokich szklankach wyłóż najpierw warstwę ricotty, potem warstwę owoców, drugą warstwę ricotty i owoce. Całość posyp płatkami migdałowymi.

Wskazówki: 

  • Możesz wykorzystać dowolne owoce, jakie lubisz.

Żródło przepisu: 

Mniam