- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 3 cebule
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
- puszka pomidorów
- sól
- pieprz
- 250 ml rosołu wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 500 g mielonego miesa wołowego
- 2 łyżki świeżej, posiekanej pietruszki
- pełnoziarniste spaghetti
- świeża bazylia do przybrania
Przygotowanie:
- 2 posiekane cebule zeszklij na oleju, dodaj przecier pomidorowy, płatki chilli, pomidory z puszki, przypraw do smaku. Dolej rosół wołowy, doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj przez ok. 10 minut.
- Posiekaj pozostałą cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i roztrzepane jajko. Dodaj wszystko do mięsa mielonego, dorzuć pietruszkę, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Z masy mięsnej formuj klopsiki (powinno ich wyjść ok. 20).
- Klopsiki wrzuć do gotującego się sosu pomidorowego. Przykryj i gotuj przez ok. 20-25 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
- Podawaj z ugotowanym spaghetti i świeżą bazylią.
Wskazówki:
Równie dobrze smakuje z kaszą jęczmienną zamiast spaghetti.
Żródło przepisu:
50 best ever recipes – Slimming world
Mniam