Spaghetti z klopsikami

Składniki: 
  • 3 cebule
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
  • puszka pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml rosołu wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 500 g mielonego miesa wołowego
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej pietruszki
  • pełnoziarniste spaghetti
  • świeża bazylia do przybrania
Przygotowanie: 
  1. 2 posiekane cebule zeszklij na oleju, dodaj przecier pomidorowy, płatki chilli, pomidory z puszki, przypraw do smaku. Dolej rosół wołowy, doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj przez ok. 10 minut.
  2. Posiekaj pozostałą cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i roztrzepane jajko. Dodaj wszystko do mięsa mielonego, dorzuć pietruszkę, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  3. Z masy mięsnej formuj klopsiki (powinno ich wyjść ok. 20).
  4. Klopsiki wrzuć do gotującego się sosu pomidorowego. Przykryj i gotuj przez ok. 20-25 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
  5. Podawaj z ugotowanym spaghetti i świeżą bazylią.
Wskazówki: 

Równie dobrze smakuje z kaszą jęczmienną zamiast spaghetti.

Żródło przepisu: 

50 best ever recipes - Slimming world

up
133 users have voted.