- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: włoska
- 37 wyświetleń
Składniki:
- 400 g fileta z łososia (bez skóry i bez ości)
- 500 g małych pomidorków (mogą być koktajlowe)
- 2 łyżki świeżego lub 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 cebule pokrojone w półplasterki
- 2 ząbki czosnku
- makaron spaghetti (połowa opakowania)
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- cytryna
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Pomidory, cebulę i czosnek ułóż w brytfannie. Dodaj oregano, oliwę, sól i dokładnie wymieszaj. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 3o minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
- W międzyczasie spaghetti ugotuj w osolonej wodzie.
- Łososia przypraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Usmaż na patelni grillowej. Po usmażeniu podziel na nieduże kawałki.
- Łososia dodaj do warzyw, wymieszaj.
- Makaron odcedź i dodaj do warzyw z łososiem.
- Przed podaniem posyp oregano.
Wskazówki:
- Z podanych proporcji wychodzi ok. 3 porcji dania.
Żródło przepisu:
Tanie dania – 101 sprawdzonych przepisów (Good Food Magazine)
Mniam