Kuchenne Przygody

Spaghetti z łososiem i pomidorami

Składniki: 

  • 400 g fileta z łososia (bez skóry i bez ości)
  • 500 g małych pomidorków (mogą być koktajlowe)
  • 2 łyżki świeżego lub 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 cebule pokrojone w półplasterki
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron spaghetti (połowa opakowania)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

Przygotowanie: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Pomidory, cebulę i czosnek ułóż w brytfannie. Dodaj oregano, oliwę, sól i dokładnie wymieszaj. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 3o minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
  3. W międzyczasie spaghetti ugotuj w osolonej wodzie.
  4. Łososia przypraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Usmaż na patelni grillowej. Po usmażeniu podziel na nieduże kawałki.
  5. Łososia dodaj do warzyw, wymieszaj.
  6. Makaron odcedź i dodaj do warzyw z łososiem.
  7. Przed podaniem posyp oregano.

Wskazówki: 

  • Z podanych proporcji wychodzi ok. 3 porcji dania.

Żródło przepisu: 

Tanie dania – 101 sprawdzonych przepisów (Good Food Magazine)

Mniam