Kuchenne Przygody

Spaghetti z pomidorami, cukinią i serem brie

Składniki: 

  • 300 g spaghetti
  • 500 g cukinii
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 puszka pomidorów
  • 140 g sera brie, pokrojonego w kostkę
  • 150 g boczku w cienkich plasterkach

Przygotowanie: 

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
  2. W tym czasie obierz  cukinię, wydrąż ją i pokrój w półplasterki.
  3. Na rozgrzanej oliwie smaż przez ok. 3-4 minuty cukinię i czosnek.
  4. Na drugiej patelni smaż partiami boczek – aż będzie złocisty i chrupiący. Po usmażeniu, przełóż na papierowy ręcznik (żeby odsączyć tłuszcz).
  5. Dodaj skórkę z cytryny, pomidory i gotuj kolejne 2-3 minuty.
  6. Zdejmij z ognia, dodaj ser i zamieszaj, żeby się trochę roztopił.
  7. Spaghetti dokładnie odcedź i dodaj do sosu.
  8. Dobrze wymieszaj, nałóż na talerze i udekoruj boczkiem.

Wskazówki: 

Sos możesz przyprawić według własnego uznania: ja polecam bazylię i ostrą paprykę.

Żródło przepisu: 

Tanie dania – 101 sprawdzonych przepisów (Good Food Magazine)

Mniam