Składniki:
- 1/2 szklanki rosołu drobiowego
- 3 łyżki sosu ostrygowego (lub rybnego)
- 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego albo winnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka posiekanej dymki
- 1 mała cebula pokrojona w piórka
- 1 szklanka papryki czerwonej pokrojonej w paski
- 1/2 szklanki marchewki pokrojonej w słupki
- 1 szklanka pieczarek pokrojonych w półplasterki
- 1 szklanka groszku cukrowego
- 500 g piersi kurczaka
- 1/4 szklanki ananasa z puszki pokrojonego w kostkę
- 1/3 szklanki orzechów nerkowca
- 1/2 - 1 łyżeczki ostrej papryki
- 6 szklanek ugotowanego ryżu
Przygotowanie:
- W małej miseczce wymieszaj 7 pierwszych składników (rosół, sos rybny, mąka kukurydziana, miód, sos sojowy, ocet ryżowy, sól) i odstaw na bok.
- W woku, na dużym ogniu podgrzej 1 łyżke oliwy, wrzuć pół szklanki posiekanej dymki (drugą połowę zostaw na później) i cebulę i smaż mieszając przez 1 minutę.
- Dodaj paprykę i marchewkę i smaż mieszając przez kolejne 2 minuty.
- Dodaj groszek cukrowy i pieczarki i smaż 2 minuty.
- Zdejmij warzywa z patelni.
- Na patelni rozgrzej kolejną łyżkę oliwy, wrzuć kurczaka i smaż mieszając przez 5 minut (albo do momentu aż mięso będzie gotowe).
- Po tym czasie dodaj wcześniej przygotowany sos, wrzuć z powrotem warzywa, ananas, orzechy nerkowca i ostrą paprykę. Smaż cały czas mieszając przez ok. 1 minutę (albo do momentu aż sos zgęstnieje).
- Zdejmij z ognia, dodaj pozostałą dymkę, wymieszaj.
- Podawaj z ryżem.
Wskazówki:
- Przygotuj sobie wszystkie składniki zanim zaczniesz smażyć (pokrój warzywa, przygotuj sos i kurczaka).
Żródło przepisu:
0
Skomentuj