Kuchenne Przygody

Stir-fry z kurczakiem, warzywami i orzechami nerkowca

Składniki: 

  • 1/2 szklanki rosołu drobiowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego (lub rybnego)
  • 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego albo winnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka posiekanej dymki
  • 1 mała cebula pokrojona w piórka
  • 1 szklanka papryki czerwonej pokrojonej w paski
  • 1/2 szklanki marchewki pokrojonej w słupki
  • 1 szklanka pieczarek pokrojonych w półplasterki
  • 1 szklanka groszku cukrowego
  • 500 g piersi kurczaka
  • 1/4 szklanki ananasa z puszki pokrojonego w kostkę 
  • 1/3 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/2 – 1 łyżeczki ostrej papryki
  • 6 szklanek ugotowanego ryżu

Przygotowanie: 

  1. W małej miseczce wymieszaj 7 pierwszych składników (rosół, sos rybny, mąka kukurydziana, miód, sos sojowy, ocet ryżowy, sól) i odstaw na bok.
  2. W woku, na dużym ogniu podgrzej 1 łyżke oliwy, wrzuć pół szklanki posiekanej dymki (drugą połowę zostaw na później) i cebulę i smaż mieszając przez 1 minutę.
  3. Dodaj paprykę i marchewkę i smaż mieszając przez kolejne 2 minuty.
  4. Dodaj groszek cukrowy i pieczarki i smaż 2 minuty.
  5. Zdejmij warzywa z patelni.
  6. Na patelni rozgrzej kolejną łyżkę oliwy, wrzuć kurczaka i smaż mieszając przez 5 minut (albo do momentu aż mięso będzie gotowe).
  7. Po tym czasie dodaj wcześniej przygotowany sos, wrzuć z powrotem warzywa, ananas, orzechy nerkowca i ostrą paprykę. Smaż cały czas mieszając przez ok. 1 minutę (albo do momentu aż sos zgęstnieje).
  8. Zdejmij z ognia, dodaj pozostałą dymkę, wymieszaj.
  9. Podawaj z ryżem.

Wskazówki: 

  • Przygotuj sobie wszystkie składniki zanim zaczniesz smażyć (pokrój warzywa, przygotuj sos i kurczaka).

Żródło przepisu: 

Mniam