Kuchenne Przygody

Sycące babeczki owsiane z żurawiną

Składniki: 

  • 2 dojrzałe banany
  • 1  jajko
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki brązowego albo trzcinowego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • 1/4 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1- 1,5 szklanki świeżej żurawiny
  • szczypta cynamonu
  • 1/2  łyżeczki soli

Przygotowanie: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
  2. Banany rozgnieć widelcem. Dodaj mleko, oliwę, jajko, cukier i dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj suche składniki (mąkę, płatki owsiane, siemię lniane, proszek do pieczenia, cynamon) i dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj żurawinę i orzechy włoskie. Wymieszaj.
  5. Ciasto wykładaj do foremek na muffinki. 
  6. Piecz przez 25-30 minut.
  7. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i przestudź na kratce albo na talerzu/desce do krojenia.

Wskazówki: 

  • Świeżą żurawinę możesz zastąpić suszoną (w takim przypadku użyj niecałej szklanki suszonej żurawiny).
  • Możesz pominąć cynamon.
  • Mleko krowie możesz zastąpić sojowym albo innym orzechowym (np. migdałowym).

Mniam