- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- 43 wyświetleń
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/3 szklanki mleka
- 2-3 łyżki brązowego albo trzcinowego cukru
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki mielonego siemienia lnianego
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1- 1,5 szklanki świeżej żurawiny
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
- Banany rozgnieć widelcem. Dodaj mleko, oliwę, jajko, cukier i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj suche składniki (mąkę, płatki owsiane, siemię lniane, proszek do pieczenia, cynamon) i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj żurawinę i orzechy włoskie. Wymieszaj.
- Ciasto wykładaj do foremek na muffinki.
- Piecz przez 25-30 minut.
- Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i przestudź na kratce albo na talerzu/desce do krojenia.
Wskazówki:
- Świeżą żurawinę możesz zastąpić suszoną (w takim przypadku użyj niecałej szklanki suszonej żurawiny).
- Możesz pominąć cynamon.
- Mleko krowie możesz zastąpić sojowym albo innym orzechowym (np. migdałowym).
Mniam