Kuchenne Przygody

Sycące batoniki chia

Składniki: 

  • 1 opakowanie dmuchanego ryżu (ok. 50 g)
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 60 g nasion chia
  • 1 szklanka mieszanki nasion słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego
  • garść posiekanych suszonych moreli, żurawiny i śliwki
  • 40 g masła migdałowego (albo orzechowego)
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie: 

  1. Masło migdałowe i miód podgrzej w garnuszku, aż się połączą i będą miały płynną konsystencję.
  2. Wszystkie pozostałe składniki wrzuć do sporej miski, wymieszaj. Dodaj miód z masłem migdałowym i ponownie wymieszaj.
  3. Masę przełóż do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstaw na całą noc do lodówki.

Wskazówki: 

  • Zamiast moreli możesz dodać np. nasiona goji.
  • Możesz pominąć imbir i kardamon.

Żródło przepisu: 

Mniam