Szparagi na cieście francuskim z boczkiem

Składniki: 
  • 300 g zielonych szparagów 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 200 g wędzonego boczku 
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • 1 garść świeżego oregano
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 80 g sera gruyère (albo podobnego, ostrego)
  • oliwa
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
Przygotowanie: 
  1. Szparagi oczyść, odetnij zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz.
  2. Na oliwie podsmaż pokrojone w kostkę boczek, cebulę i czosnek. Zdejmij z ognia i odstaw. 
  3. Formę do zapiekania natłuść, wyłóż ciastem francuskim, na nim ułóż podsmażony boczek, pokrojone w plastry jajka oraz świeże listki oregano, a na wierzchu ułóż szparagi.
  4. Surowe jajko, śmietanę i starty ser wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, masą zalej szparagi. 
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. pół godziny, aż wierzch tarty się zarumieni.
Wskazówki: 

Danie jest naprawdę pożywne, żeby nie powiedzieć, że tłuste :)

Żródło przepisu: 

palcelizac.gazeta.pl

up
253 users have voted.