Kuchenne Przygody

Szparagi z jajkiem sadzonym

Składniki: 

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • 3 l wody
  • 1 łyżka octu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 kromki chleba albo 1 bułka

Przygotowanie: 

  1. Bułkę albo chleb pokrój w niedużą kostkę i smaż od czasu do czasu mieszając na suchej patelni. Zdejmij z patelni, kiedy będą suche i chrupiące.
  2. W wysokim garnku zagotuj ok. 1,5 l wody. Dodaj 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru.
  3. Szparagi umyj i osusz. Nie musisz ich obierać. Wystarczy, że odłamiesz albo odkroisz zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 długości szparaga).
  4. Tak przygotowane szparagi ustawiaj pionowo w garnku z gotującą się wodą. Dobrze, żeby czubki szparagów wystawały ponad wodę (są one na tyle delikatne, że wystarczy, jeśli podgotują się tylko na parze). Szparagi gotuj przez ok. 5 minut. Przed wyjęciem sprawdź widelcem ich miękkość.
  5. W głębokiej patelni zagotuj ok. 1-1,5 l wody z dodatkiem octu i soli (ok. 1 łyżeczka).
  6. Jajka wbijaj pojedynczo do małej miseczki i ostrożnie wlewaj do gotującej się wody. Gotuj przez ok. 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową.
  7. Na talerzu rozłoż szparagi, delikatnie posól.
  8. Na szparagi wykładaj jajka, posyp pieprzem i odrobiną soli.
  9. Całość posyp grzankami.
  10. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Wskazówki: 

  • Grzanki możesz przygotować wcześniej (poprzedniego wieczoru). W ten sposób rano będziesz miał(a) do zrobienia tylko szparagi i jajka.

Mniam