Składniki:
- 6 plastrów boczku
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- 500g krewetek w skorupkach
- 250g szpinaku
- 2 jajka na twardo
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 8 pieczarek w plasterkach
- 1 czerwona cebula
Przygotowanie:
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzuć pokrojony na mniejsze kawałki bekon i smaż 5-7 minut, aż będzie chrupki. Przełóż mięso obok na papierowy ręcznik.
- Posiekaną cebulę i plasterki pieczarek wrzuć na patelnie i smaż do zbrązowienia około 3 minut.
- Obierz krewetki, zostawiając ogonki, wyjmij czarną żyłkę ze środka i wrzuć na patelnię. Dopraw i smaż około 4 minut, aż krewetki bedą różowe.
- Wymieszaj czerwony ocet winny, ziarnistą musztardę i nieco oliwy, wlej na patelnię. Mieszaj jeszcze minutę na ogniu.
- Opłucz, osusz szpinak i rozdziel go na talerze.
- Jajka podziel na ćwiartki i rozdziel po równo.
- Rozłóż na wierzchu krewetki i bekon, a jako dressingu użyj płynu z patelni. Zdrap go drewnianą łyżką.
Wskazówki:
- Wygodniej się je krewetki bez ogonków :)
Żródło przepisu:
Men's Health
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Krewetki ze szpinakiem
Jeszcze rok temu kewetki nie miały wstępu do naszej kuchni, a tym bardziej na nasze talerze. Pod wpływem pozytywnych doświadczeń w Hiszpanii, spojrzeliśmy przychylnym okiem na owoce morza (chociaz kalmarom, ja Irena, dalej mówię "nie").
Dlatego też dzisiaj na obiad zjedliśmy krewetki ze szpinakiem i innymi smakowitościami. Przepis pochodzi ze styczniowego numeru Men's Health. Paluszki lizać. Polecamy! :)