Szpinak z krewetkami

Składniki: 
  • 6 plastrów boczku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 500g krewetek w skorupkach
  • 250g szpinaku
  • 2 jajka na twardo
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 8 pieczarek w plasterkach
  • 1 czerwona cebula
Przygotowanie: 
  1. Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzuć pokrojony na mniejsze kawałki bekon i smaż 5-7 minut, aż będzie chrupki. Przełóż mięso obok na papierowy ręcznik.
  2. Posiekaną cebulę i plasterki pieczarek wrzuć na patelnie i smaż do zbrązowienia około 3 minut.
  3. Obierz krewetki, zostawiając ogonki, wyjmij czarną żyłkę ze środka i wrzuć na patelnię. Dopraw i smaż około 4 minut, aż krewetki bedą różowe. 
  4. Wymieszaj czerwony ocet winny, ziarnistą musztardę i nieco oliwy, wlej na patelnię. Mieszaj jeszcze minutę na ogniu.
  5. Opłucz, osusz szpinak i rozdziel go na talerze.
  6. Jajka podziel na ćwiartki i rozdziel po równo.
  7. Rozłóż na wierzchu krewetki i bekon, a jako dressingu użyj płynu z patelni. Zdrap go drewnianą łyżką.
Wskazówki: 
  • Wygodniej się je krewetki bez ogonków :)
Żródło przepisu: 

Men's Health

up
152 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: 

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Krewetki ze szpinakiem

Jeszcze rok temu kewetki nie miały wstępu do naszej kuchni, a tym bardziej na nasze talerze. Pod wpływem pozytywnych doświadczeń w Hiszpanii, spojrzeliśmy przychylnym okiem na owoce morza (chociaz kalmarom, ja Irena, dalej mówię "nie").

Dlatego też dzisiaj na obiad zjedliśmy krewetki ze szpinakiem i innymi smakowitościami. Przepis pochodzi ze styczniowego numeru Men's Health. Paluszki lizać. Polecamy! :)