Składniki:
- 5 jajek
- 200 g białego sera
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 spory pomidor
- 6 suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- masło do wysmarowania patelni
Przygotowanie:
- Szpinak umyj, odsącz, lekko przesiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju, aż będzie miękki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw solą i pieprzem.
- Twaróg rozgnieć widelcem.
- Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę.
- Świeżego pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
- Jajka roztrzep w miseczce. Dodaj szpinak, suszone pomidory, twaróg i zioła prowansalskie. Wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem.
- Patelnię z metalową rączką wysmaruj masłem. Wlej masę jajeczną. Na wierzch wyłóż plasterki pomidora.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez ok. 25 minut.
Wskazówki:
- Jeśli planujesz przyrządzić frittatę na śniadanie, warto większość pracy wykonać wieczorem poprzedniego dnia. Usmaż szpinak, pokrój suszone pomidory i świeżego pomidora. Rano pozostanie Ci tylko dodać jajka i twaróg :)
Żródło przepisu:
0
Skomentuj