Kuchenne Przygody

Szpinakowa frittata z pomidorami i twarogiem

Składniki: 

  • 5 jajek
  • 200 g białego sera
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 spory pomidor
  • 6 suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • masło do wysmarowania patelni

Przygotowanie: 

  1. Szpinak umyj, odsącz, lekko przesiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju, aż będzie miękki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw solą i pieprzem.
  2. Twaróg rozgnieć widelcem.
  3. Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę.
  4. Świeżego pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
  5. Jajka roztrzep w miseczce. Dodaj szpinak, suszone pomidory, twaróg i zioła prowansalskie. Wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem.
  6. Patelnię z metalową rączką wysmaruj masłem. Wlej masę jajeczną. Na wierzch wyłóż plasterki pomidora.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez ok. 25 minut.

Wskazówki: 

  • Jeśli planujesz przyrządzić frittatę na śniadanie, warto większość pracy wykonać wieczorem poprzedniego dnia. Usmaż szpinak, pokrój suszone pomidory i świeżego pomidora. Rano pozostanie Ci tylko dodać jajka i twaróg 🙂

Mniam