Kuchenne Przygody

Szybkie i zdrowe batoniki orzechowe

Składniki: 

  • 1 szklanka (140 g) orzechów nerkowca
  • ¼ szklanki (35 g) suszonych wiśni albo rodzynek
  • 1 szklanka (140 g) prażonych pestek dyni
  • ½ szklanki (73 g) ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki (48 g) ziaren sezamu
  • 3 łyżki (21 g) mielonego lnu
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki (85 g) miodu
  • 1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu wanilii

Przygotowanie: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 150°C.
  2. Posiekaj orzechy nerkowca i suszone owoce w malakserze. Przełóż do miski. 
  3. Do posiekanych orzechów dodaj dynię, słonecznik, sezam, len, sól i wymieszaj.
  4. Podgrzej miód i dodaj do mieszanki orzechowej.
  5. Dodaj wanilię i dokładnie wymieszaj.
  6. Całość przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (albo do blaszki silikonowej), dokładnie rozprowadź i przyciśnij dłonią na całej powierzchni.
  7. Piecz ok. 20 minut.
  8. Ostudź i pokrój na prostokąty wielkości batoników.

Wskazówki: 

  • Słonecznik możesz uprażyć przed dodaniem do masy.
  • Zamiast ekstraktu z wanilii możesz użyć cukru waniliowego (1 łyżeczka).
  • Do masy orzechowej możesz dodać 2 łyżki ulubionego masła orzechowego (z orzechów ziemnych albo z migdałów).
  • Do masy możesz dodać posiekaną gorzką czekoladę (np. zamiast suszonych owoców).

Żródło przepisu: 

Clean Eating for Busy Families, Michelle Dudash, s. 160

Mniam