Kuchenne Przygody

Szybkie krewetkowe stir-fry z groszkiem i orzeszkami ziemnymi

Składniki: 

  • 2 torebki brązowego ryżu (200g)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżki pasty sambal oelek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 200 g krewetek Tiger (ugotowanych)
  • 3 duże jajka
  • 1,5 szklanki groszku cukrowego
  • 1/3 szklanki orzeszków ziemnych, niesolonych
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie: 

  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odsącz i odstaw na bok.
  2. W międzyczasie w dużej misce wymieszaj sos sojowy, pastę sambal oelek i miód. Odstaw na bok.
  3. Groszek umyj i przekrój w poprzek na pół.
  4. Jajka roztrzep z odrobiną soli i usmaż na patelni z olejem. W trakcie smażenia nie mieszaj (ma powstać coś na kształt omletu). Kiedy jajka się zetną, zdejmij z ognia i łopatką podziel na mniejsze kawałeczki.
  5. Krewetki umyj i jeśli chcesz, możesz usunąć ogonki (ja usuwam 🙂 ).
  6. W woku rozgrzej łyżkę oleju i usmaż krewetki (ok. 2-3 minuty). Często mieszaj.
  7. Krewetki przełóż do miski z sosem sojowym.
  8. W woku rozgrzej kolejną łyżkę oleju, wrzuć ryż i smaż cały czas mieszając przez ok. 4 minuty.
  9. Po usmażeniu przełóż do krewetek i sosu sojowego. Wymieszaj dokładnie.
  10. W woku rozgrzej kolejną łyżkę oleju, wrzuć groszek, orzeszki ziemne i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszaj i smaż przez ok. 2 minuty (albo do momentu aż orzeszki zaczną się przyrumieniać).
  11. Do woka wrzuć mieszankę ryżowo-krewetkową, jajka, mieszaj i smaż przez ok 2 minuty.

Wskazówki: 

  • Jeśli nie masz oleju z orzeszków ziemnych, zastąp go olejem rzepakowym.

Żródło przepisu: 

Mniam