Tadżin z kurczaka

Składniki: 
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 3 łyżeczki płatków chili
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • 1,4 kg piersi kurczaka (bez skóry) pokrojonych w kostkę
  • 400 g czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pęczki marchewki baby
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 10 zielonych oliwek
  • 50 ml soku z cytryny
  • 20 g natki pietruszki
  • garść liści kolendry
  • 15 nitek szafranu
Przygotowanie: 
  1. Zmiażdż czosnek i wymieszaj go z solą, następnie wrzuć do dużej miski razem z łyżką oleju, kminkiem, szafranem, imbirem, chili i zmieloną kolendrą. Wymieszaj.
  2. Dodaj pokrojone w kostki mięso i obtocz je w przyprawach.
  3. Resztę oleju rozgrzej w dużym garnku, wrzuć kostki cebuli i podsmażaj 5-7 minut. Przełóż ją do miski.
  4. Wrzuć kurczaka i smaż, aż lekko zbrązowieje. Dorzuć pokrojone wzdłuż całe marchewki, wsyp cebulę i wlej bulion.
  5. Duś na małym ogniu przez ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj oliwki, wlej sok z cytryny i gotuj jeszcze 15 minut.
  6. Podawaj z posiekaną natką i kolendrą.
Wskazówki: 
  • zamiast marchewek baby możesz użyć zwykłych marchewek pokrojonych w grube słupki
  • bardzo dobrze smakuje z ugotowaną ciecierzycą albo kuskusem, albo ryżem
Żródło przepisu: 

Women's Health

up
139 users have voted.