- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 52 wyświetleń
Składniki:
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- 3 łyżeczki płatków chili
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- 1,4 kg piersi kurczaka (bez skóry) pokrojonych w kostkę
- 400 g czerwonej cebuli
- 2 łyżki oleju
- 2 pęczki marchewki baby
- 800 ml bulionu drobiowego
- 10 zielonych oliwek
- 50 ml soku z cytryny
- 20 g natki pietruszki
- garść liści kolendry
- 15 nitek szafranu
Przygotowanie:
- Zmiażdż czosnek i wymieszaj go z solą, następnie wrzuć do dużej miski razem z łyżką oleju, kminkiem, szafranem, imbirem, chili i zmieloną kolendrą. Wymieszaj.
- Dodaj pokrojone w kostki mięso i obtocz je w przyprawach.
- Resztę oleju rozgrzej w dużym garnku, wrzuć kostki cebuli i podsmażaj 5-7 minut. Przełóż ją do miski.
- Wrzuć kurczaka i smaż, aż lekko zbrązowieje. Dorzuć pokrojone wzdłuż całe marchewki, wsyp cebulę i wlej bulion.
- Duś na małym ogniu przez ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj oliwki, wlej sok z cytryny i gotuj jeszcze 15 minut.
- Podawaj z posiekaną natką i kolendrą.
Wskazówki:
- zamiast marchewek baby możesz użyć zwykłych marchewek pokrojonych w grube słupki
- bardzo dobrze smakuje z ugotowaną ciecierzycą albo kuskusem, albo ryżem
Żródło przepisu:
Mniam