Tagiatelle z brokułami i sosem śmietanowo-serowym

Składniki: 
  • pół opakowania makaronu typu tagliatelle
  • dwie piersi kurczaka
  • brokuł lub mrożonka brokułowa
  • duża kwaśna śmietana
  • ser pleśniowy
  • 2/3 serka topionego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie: 
  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. W tym samym czasie możesz także ugotować brokuła (najlepiej na parze).
  3. Kurczaka pokrój w cienkie paski, posól, popieprz i usmaż na rozgrzanym oleju.
  4. Do kurczaka dodaj śmietanę, rozdrobniony ser pleśniowy i rozdrobniony ser topiony. Przykryj i gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż sery się rozpuszczą. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki: makaron, sos i ugotowanego brokuła.
  6. Przed podaniem posyp obficie startym parmezanem.
Wskazówki: 
  • Dzięki parmezanowi danie zyskuje ostry, wyraźny smak,
  • Z powyższych składników wyszły nam trzy porcje obiadu :)
up
158 users have voted.

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Eksperymentalne danie makaronowe

W ramach eksperymentów kulinarnych, przygotowaliśmy makaron tagliatelle z sosem serowo-śmietanowym i brokułami. Jakie były założenia? Miało być szybko, smacznie i pożywnie. Z dumą informuję, że wszystkie założenia udało się zrealizować :) Może trochę przesadziliśmy z ilością, ale nic się nie zmarnowało... Na kolację też było dobre ;)