Składniki:
- 400 g małych młodych ziemniaczków
- 2 steki, grube na ok. 2 cm
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka kaparów
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanego estragonu
- 50 g liści rukoli
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Przestudź.
- W tym czasie usmaż steki na rozgrzanej suchej patelni (ok. 3 minuty z każdej strony, żeby były średnio wypieczone). Po usmażeniu odłóż je na bok.
- Zrób sałatkę: ziemniaki przełam lub przekrój na pół i obtocz w musztardzie, occie, kaparach, oliwie i estragonie.
- Pokrój stek na jak najcieńsze plastry, wymieszaj z ziemniakami i rukolą.
- Przypraw do smaku (w razie potrzeby). Ewentualnie skrop oliwą.
Wskazówki:
- Po ugotowaniu ziemniaki można dodatkowo trochę posolić.
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Wołowina na zimno
Im cieplej na dworze, tym bardziej chce się zielonych, lekkich obiadów... Żeby zadośćuczynić tym zachciankom, dzisiaj na obiad zjedliśmy sałatkę ziemniaczaną z rukolą i stekiem wołowym. Przepis na Tagliatę (stek z rukolą) pochodzi z zasobów Channel4. Wyszło smacznie, choć chyba zbyt bojaźliwie posoliłam ziemniaki... :)