Tagliata (stek z rukolą)

Składniki: 
  • 400 g małych młodych ziemniaczków
  • 2 steki, grube na ok. 2 cm
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka kaparów
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego estragonu
  • 50 g liści rukoli
Przygotowanie: 
  1. Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Przestudź.
  2. W tym czasie usmaż steki na rozgrzanej suchej patelni (ok. 3 minuty z każdej strony, żeby były średnio wypieczone). Po usmażeniu odłóż je na bok.
  3. Zrób sałatkę: ziemniaki przełam lub przekrój na pół i obtocz w musztardzie, occie, kaparach, oliwie i estragonie.
  4. Pokrój stek na jak najcieńsze plastry, wymieszaj z ziemniakami i rukolą.
  5. Przypraw do smaku (w razie potrzeby). Ewentualnie skrop oliwą.
Wskazówki: 
  • Po ugotowaniu ziemniaki można dodatkowo trochę posolić.
up
190 users have voted.

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Wołowina na zimno

Im cieplej na dworze, tym bardziej chce się zielonych, lekkich obiadów... Żeby zadośćuczynić tym zachciankom, dzisiaj na obiad zjedliśmy sałatkę ziemniaczaną z rukolą i stekiem wołowym. Przepis na Tagliatę (stek z rukolą) pochodzi z zasobów Channel4. Wyszło smacznie, choć chyba zbyt bojaźliwie posoliłam ziemniaki... :)