Tajskie curry

Składniki: 
  • 1 łyżka oleju arachidowego lub canola
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżego posiekanego imbiru
  • 1 duża cebula (w plasterkach)
  • 1 łyżka tajskiej czerwonej pasty curry
  • 1 kubek bulionu drobiowego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 słodki ziemniak (w kostkach)
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 500 g piersi kurczaka bez skóry (w kostkach)
  • sok z limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
  • świeża kolendra lub bazylia
Przygotowanie: 
  1. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek, imbir, cebulę i smaż aż zmiękną (ok. 5 minut).
  2. Dodaj pastę curry i smaż mieszając przez ok. minutę.
  3. Dodaj bulion i mleczko kokosowe, wymieszaj i zmniejsz ogień.
  4. Doprowadź całość do wrzenia i dodaj słodkiego ziemniaka.
  5. Gotuj 5 minut.
  6. Wrzuć fasolkę i mięso kurczaka.
  7. Gotuj aż warzywa będą miękkie, a kurczak ugotowany (ok. 25 minut).
  8. Przypraw sokiem z limonki i ewentualnie sosem rybnym.
  9. Posyp świeżą kolendrą lub bazylią.
  10. Podawaj z ugotowanym brązowym lub białym ryżem.
Wskazówki: 

Zamiast batata (słodkiego ziemniaka) możesz użyć marchewki.

Żródło przepisu: 

Men's Health

up
126 users have voted.