- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 1 łyżka oleju arachidowego lub canola
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżego posiekanego imbiru
- 1 duża cebula (w plasterkach)
- 1 łyżka tajskiej czerwonej pasty curry
- 1 kubek bulionu drobiowego
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 słodki ziemniak (w kostkach)
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 500 g piersi kurczaka bez skóry (w kostkach)
- sok z limonki
- 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
- świeża kolendra lub bazylia
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek, imbir, cebulę i smaż aż zmiękną (ok. 5 minut).
- Dodaj pastę curry i smaż mieszając przez ok. minutę.
- Dodaj bulion i mleczko kokosowe, wymieszaj i zmniejsz ogień.
- Doprowadź całość do wrzenia i dodaj słodkiego ziemniaka.
- Gotuj 5 minut.
- Wrzuć fasolkę i mięso kurczaka.
- Gotuj aż warzywa będą miękkie, a kurczak ugotowany (ok. 25 minut).
- Przypraw sokiem z limonki i ewentualnie sosem rybnym.
- Posyp świeżą kolendrą lub bazylią.
- Podawaj z ugotowanym brązowym lub białym ryżem.
Wskazówki:
Zamiast batata (słodkiego ziemniaka) możesz użyć marchewki.
Żródło przepisu:
Mniam