Tarta ze słodkimi ziemniakami

Składniki: 
  • 2 słodkie ziemniaki (bataty)
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 por
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 200 g sera roquefort
  • natka pietruszki do posypania
Przygotowanie: 
  1. Słodkie ziemniaki umyj i upiecz w piekarniku nagrzanym do 185 stopni. Ziemniaki powinny być miękkie (może to potrwać ok. 25-35 minut).
  2. Prostokątną formę wyłóż pergaminem do pieczenia i rozłóż na nim rozmrożone ciasto francuskie. 
  3. Ciasto oprósz solą i pieprzem. Nakłuj widelcem.
  4. Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni.
  5. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  6. Pora również posiekaj i dodaj do cebuli i czosnku. Smaż kolejne 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  7. Bataty przekrój na pół, wydrąż miąższ, i rozdrobnij.
  8. Upieczony i przestudzony spód ciasta dociśnij ręką, żeby nie był za wysoki.
  9. Na ciasto wyłóż cebulę i pora, bataty, a wierzch posyp pokruszonym serem roquefort.
  10. Zapiekaj przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  11. Podawaj posypane natką pietruszki.
Wskazówki: 
  • Do siekania cebuli i pora możesz użyć nasadki siekającej blendera. Będzie szybciej :)
Żródło przepisu: 

Magazyn Kuchnia, numer 7/2013

up
153 users have voted.