- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 2 słodkie ziemniaki (bataty)
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1 por
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 200 g sera roquefort
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- Słodkie ziemniaki umyj i upiecz w piekarniku nagrzanym do 185 stopni. Ziemniaki powinny być miękkie (może to potrwać ok. 25-35 minut).
- Prostokątną formę wyłóż pergaminem do pieczenia i rozłóż na nim rozmrożone ciasto francuskie.
- Ciasto oprósz solą i pieprzem. Nakłuj widelcem.
- Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni.
- Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Pora również posiekaj i dodaj do cebuli i czosnku. Smaż kolejne 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Bataty przekrój na pół, wydrąż miąższ, i rozdrobnij.
- Upieczony i przestudzony spód ciasta dociśnij ręką, żeby nie był za wysoki.
- Na ciasto wyłóż cebulę i pora, bataty, a wierzch posyp pokruszonym serem roquefort.
- Zapiekaj przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- Podawaj posypane natką pietruszki.
Wskazówki:
- Do siekania cebuli i pora możesz użyć nasadki siekającej blendera. Będzie szybciej 🙂
Żródło przepisu:
Magazyn Kuchnia, numer 7/2013
Mniam