Kuchenne Przygody

Tortilla z kurczakiem i papryką

Składniki: 

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1/2 puszki pomidorów z puszki
  • kilka plasterków żółtego sera
  • placki tortilli
  • sól czosnkowa
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka bazylii

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Przypraw słodką papryką, solą czosnkową i bazylią, skrop sokiem z cytryny, dodaj oliwę z oliwek, wymieszaj i odstaw na jakiś czas w chłodne miejsce.
  2. Paprykę pokrój w paski, usmaż (aż będzie miękka) na rozgrzanym maśle i oleju. Dodaj mięso i dobrze usmaż.
  3. Dodaj pomidory i duś przez chwilę (aż większość płynu wyparuje).
  4. Zdejmij z ognia, dodaj kukurydzę, ketchup i majonez. W razie potrzeby przypraw solą i pieprzem.
  5. Na placki tortilli wykładaj po 2-3 plasterki żółtego sera, na to farsz. Zwinięte tortille pogrzej w mikrofali albo w piekarniku.

Wskazówki: 

  • Do farszu można też dodać cebulę.

Żródło przepisu: 

Mniam