Kuchenne Przygody

Tortille z grillowanymi warzywami i hummusem

Składniki: 

  • 1 czerwona cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cukinie
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • kilka łyżek hummusu
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 5 placków tortilli
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Cebulę pokrój w półplasterki.
  2. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki (mają być jak najbardziej płaskie – żeby dobrze przylegały do patelni grillowej).
  3. Cukinię umyj, obierz i pokrój ukośnie w plasterki.
  4. Patelnię grillową mocno rozgrzej, delikatnie posmaruj oliwą.
  5. Wszystkie warzywa grilluj z obu stron aż będą miały widoczne przysmażone paski. Podczas smażenia przyprawiaj warzywa solą i pieprzem.
  6. Placki tortilli smaruj hummusem, wykładaj na nie warzywa, posyp pokruszoną fetą, zwijaj na kształt krokietów.
  7. Przed podaniem przekrój po przekątnej na pół.

Wskazówki: 

  • Zamiast fety możesz użyć twarogowego sera koziego.

Żródło przepisu: 

Mniam