Kuchenne Przygody

Tosty z wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym

Składniki: 

  • ok. 1,5 l wody
  • 1 łyżka octu
  • 4 jajka
  • serek twarogowy z ziołami
  • 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
  • sól
  • 4 kromki pieczywa (albo dwie bułeczki przekrojone na pół)
  • szczypiorek
  • 100 g wędzonego łososia w plastrach
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Zagotuj wodę z octem i solą. Zmniejsz ogień. Jajka rozbijaj do małej miseczki i delikatnie wlewaj do wrzącej wody. Dodawaj jedno jajko na raz. Gotuj ok. 3-4 minuty (białko ma być ścięte).
  2. Wymieszaj serek z posiekaną cebulą i solą.
  3. Chleb lub bułeczki zrumień z obu stron na suchej patelni. 
  4. Każdą kromkę posmaruj serkiem, posyp posiekanym szczypiorkiem, na wierzchu wyłóż plasterki łososia.
  5. Jajka wyjmij łyżką cedzakową z wody, delikatnie odsącz i przełóż na tosty.
  6. Posyp solą i pieprzem.

Wskazówki: 

  • Jeśli lubisz, możesz na serek położyć listki rukoli.

Żródło przepisu: 

Mniam