Składniki:
- 1 kura lub kurczak
- 1 i 3/4 litra zimnej wody
- 1 pęczek włoszczyzny (2 marchwie, 1 pietruszka, 1/2 średniego selera, 1 mały por, kawałek kapusty włoskiej)
- 1 cebula
- 4 ziarna pieprzu
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól
- natka pietruszki (do posypania)
Przygotowanie:
- Oczyszczoną, sprawioną kurę lub kurczaka włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj na małym ogniu.
- Po 1 godzinie dodaj opłukaną i oczyszczoną włoszczyznę.
- Po 20 minutach dodaj kapustę, obraną, pokrojoną i zrumienioną na patelni bez tłuszczu cebulę i pieprz. Gotuj jeszcze 40-50 minut.
- Miękkie mięso wyjmij, rosół przecedź.
- Podawaj z makaronem, ryżem, groszkiem ptysiowym lub kluskami francuskimi.
- Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Wskazówki:
- Zamiast całej kury możesz użyć 1-2 porcje rosołowe.
Żródło przepisu:
Kuchnia polska, PWE, s. 285
0
Skomentuj