Tradycyjny rosół z kury albo kurczaka

Składniki: 
  • 1 kura lub kurczak
  • 1 i 3/4 litra zimnej wody
  • 1 pęczek włoszczyzny (2 marchwie, 1 pietruszka, 1/2 średniego selera, 1 mały por, kawałek kapusty włoskiej)
  • 1 cebula
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • natka pietruszki (do posypania)
Przygotowanie: 
  1. Oczyszczoną, sprawioną kurę lub kurczaka włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj na małym ogniu.
  2. Po 1 godzinie dodaj opłukaną i oczyszczoną włoszczyznę.
  3. Po  20 minutach dodaj kapustę, obraną, pokrojoną i zrumienioną na patelni bez tłuszczu cebulę i pieprz. Gotuj jeszcze 40-50 minut.
  4. Miękkie mięso wyjmij, rosół przecedź.
  5. Podawaj z makaronem, ryżem, groszkiem ptysiowym  lub kluskami francuskimi.
  6. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Wskazówki: 
  • Zamiast całej kury możesz użyć 1-2 porcje rosołowe.
Żródło przepisu: 

Kuchnia polska, PWE, s. 285

up
126 users have voted.