Trufle marchwiowo-orzechowe w czekoladzie

Składniki: 
  • 1 szklanka starkowanej marchwi (na najmniejszych oczkach)
  • 4 duże daktyle (albo 8-10 mniejszych)
  • ½ szklanki tartych migdałów
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • ekstrakt waniliowy
  • ⅛ łyżeczki cynamonu
  • ⅛ łyżeczki soli

Na polewę:

  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • ewentualnie 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie: 
  1. W małym pojemniku malaksera zmiksuj na papkę daktyle (w razie potrzeby dodaj odrobinę wody).
  2. Przełóż do większego pojemnika malaksera, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na dość gładką masę.
  3. Z masy marchwiowo-orzechowej roluj kulki (ok. 1,5 łyżeczki masy na kulkę).
  4. Kulki układaj na desce wyłożonej papierem do pieczenia albo silikonową podkładką i wstaw do zamrażalnika.
  5. W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  6. Każdą kulkę obtaczaj w rozpuszczonej czekoladzie i układaj ponownie na papierze do pieczenia albo na silikonowej podkładce.
  7. Wstaw do lodówki, żeby polewa stężała.
Wskazówki: 
  • Przechowuj w lodówce.
  • Myślę, że odrobina skórki pomarańczowej nada truflom świątecznego aromatu :)

Przepis bierze udział w akcji:
W orzechowym raju 3
Eko Ciasta i Eko Desery

Żródło przepisu: 

livinghealthywithchocolate.com

up
134 users have voted.