Składniki:
- 1 szklanka starkowanej marchwi (na najmniejszych oczkach)
- 4 duże daktyle (albo 8-10 mniejszych)
- ½ szklanki tartych migdałów
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- ekstrakt waniliowy
- ⅛ łyżeczki cynamonu
- ⅛ łyżeczki soli
Na polewę:
- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- ewentualnie 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
- W małym pojemniku malaksera zmiksuj na papkę daktyle (w razie potrzeby dodaj odrobinę wody).
- Przełóż do większego pojemnika malaksera, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na dość gładką masę.
- Z masy marchwiowo-orzechowej roluj kulki (ok. 1,5 łyżeczki masy na kulkę).
- Kulki układaj na desce wyłożonej papierem do pieczenia albo silikonową podkładką i wstaw do zamrażalnika.
- W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
- Każdą kulkę obtaczaj w rozpuszczonej czekoladzie i układaj ponownie na papierze do pieczenia albo na silikonowej podkładce.
- Wstaw do lodówki, żeby polewa stężała.
Wskazówki:
Żródło przepisu:
livinghealthywithchocolate.com
0
Skomentuj