Kuchenne Przygody

Turecki pilaw z kurczakiem

Składniki: 

  • 4 piersi kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 225 g pomidorów (mogą być z puszki)
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki szafranu w proszku
  • 450 ml rosołu (z kostki)
  • 1 wysuszona papryczka chilli (lub chilli w proszku)
  • 40 g porzeczek
  • 225 g ryżu
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)

Przygotowanie: 

  1. Piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę (ok. 2,5 cm).
  2. Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek.
  3. Bakłażan, cukinię i paprykę pokrój na nieduże kawałki (w kostkę lub plasterki).
  4. Na rozgrzanym oleju usmaż piersi kurczaka, dodaj cebulę i czosnek. Parę minut później dorzuć cukinię, bakłażan i paprykę. Smaż ok. 10 minut cały czas mieszając.
  5. Zalej wszystko rosołem, dodaj szafran, zagotuj.
  6. Dodaj chilli, porzeczki, ryż i pomidory.
  7. Przypraw solą, pieprzem i kuminem.
  8. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
  9. W razie potrzeby, w trakcie gotowania dodaj wodę.
  10. Przed podaniem posyp posiekaną świeżą pietruszką.

Wskazówki: 

  • Zamiast świeżych porzeczek możesz użyć dżemu.

Żródło przepisu: 

Pan-cooked chicken dishes around the world, IMP Limited

Mniam