- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 58 wyświetleń
Składniki:
- 4 piersi kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 225 g pomidorów (mogą być z puszki)
- 1 mały bakłażan
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki szafranu w proszku
- 450 ml rosołu (z kostki)
- 1 wysuszona papryczka chilli (lub chilli w proszku)
- 40 g porzeczek
- 225 g ryżu
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę (ok. 2,5 cm).
- Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek.
- Bakłażan, cukinię i paprykę pokrój na nieduże kawałki (w kostkę lub plasterki).
- Na rozgrzanym oleju usmaż piersi kurczaka, dodaj cebulę i czosnek. Parę minut później dorzuć cukinię, bakłażan i paprykę. Smaż ok. 10 minut cały czas mieszając.
- Zalej wszystko rosołem, dodaj szafran, zagotuj.
- Dodaj chilli, porzeczki, ryż i pomidory.
- Przypraw solą, pieprzem i kuminem.
- Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
- W razie potrzeby, w trakcie gotowania dodaj wodę.
- Przed podaniem posyp posiekaną świeżą pietruszką.
Wskazówki:
- Zamiast świeżych porzeczek możesz użyć dżemu.
Żródło przepisu:
Pan-cooked chicken dishes around the world, IMP Limited
Mniam