Udka kurczaka miodowo-musztardowe

Składniki: 
  • 8 udek kurczaka
  • natka pietruszki do posypania

Glazura:

  • 125 ml płynnego miodu
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz
Przygotowanie: 
  1. Ostrym nożem natnij każde udko, tworząc 3 równoległe rozcięcia. Włóż je do dużego niemetalowego naczynia.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki glazury, dopraw solą i pieprzem. Wysmaruj nią dokładnie udka. Przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
  3. Rozgrzej piekarnik  do ok. 200 stopni. Wyjmij udka z marynaty i ułóż je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce.
  4. Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz udka często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 1,5 godziny, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.
  5. Wyłóż udka na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.
Wskazówki: 
  • Dobrze smakują z ryżem albo ulubionymi warzywami.
up
266 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: 

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Udka kurczaka miodowo-musztardowe

Kolejny przepis ze strony Kwestia smaku. Tym razem na "Udka kurczaka miodowo-musztardowe". Po małych modyfikacjach, wyszło smacznie i słodko :) Jeśli nie macie nic przeciwko mięsom w słodkim wydaniu, to zdecydowanie warto wypróbować dzisiejszy przepis. Na łatwy, smaczny obiad.