Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 łyżki startego, świeżego imbiru
- 1 brokuł
- 2 papryki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- garść orzechów nerkowca
- sos sojowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Brokuła umyj, osusz i podziel na różyczki.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Marchewkę obierz i pokrój w słupki.
- Olej rozgrzej mocno w woku albo na patelni. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Smaż mieszając przez kilkanaście sekund.
- Dodaj resztę warzyw i smaż 5-8 minut na dużym ogniu. Cały czas mieszaj.
- Na koniec przypraw sosem sojowym, solą i pieprzem.
- Przed podaniem posyp podprażonymi i posiekanymi orzechami nerkowca.
- Podawaj z kaszą albo ryżem.
Wskazówki:
- Tak przygotowane warzywa możesz też podać jako dodatek do dania głównego.
Żródło przepisu:
Quick Meal Solutions, New Jersey, s. 161
0
Skomentuj