Kuchenne Przygody

Warzywa stir-fry z imbirem i czosnkiem

Składniki: 

  • 2 łyżki oleju
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki startego, świeżego imbiru
  • 1 brokuł
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • garść orzechów nerkowca
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Brokuła umyj, osusz i podziel na różyczki.
  2. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  4. Marchewkę obierz i pokrój w słupki.
  5. Olej rozgrzej mocno w woku albo na patelni. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Smaż mieszając przez kilkanaście sekund.
  6. Dodaj resztę warzyw i smaż 5-8 minut na dużym ogniu. Cały czas mieszaj.
  7. Na koniec przypraw sosem sojowym, solą i pieprzem.
  8. Przed podaniem posyp podprażonymi i posiekanymi orzechami nerkowca.
  9. Podawaj z kaszą albo ryżem.

Wskazówki: 

  • Tak przygotowane warzywa możesz też podać jako dodatek do dania głównego.

Żródło przepisu: 

Quick Meal Solutions, New Jersey, s. 161

Mniam