Składniki:
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1/2 fenkułu
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1/4 łyżeczki sproszkowanej wędzonej papryki
- 50 ml białego wina (można pominąć, ale za to dodać więcej bulionu)
- 550-600 ml bulionu warzywnego
- szczypta nitek szafranu
- 150 g ryżu arborio
- sól
- 10 pomidorków koktajlowych
- 10 czarnych oliwek
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie (3-5 minut).
- Wrzuć pokrojone w cienkie paski papryki i fenkuła, smaż 8 minut. Pod koniec dodaj posiekany czosnek.
- Do miękkich warzyw dodaj liść laurowy, chilli i wędzoną paprykę. Dolej wino, zamieszamy i gotuj przez 2 minuty. Zestaw z ognia.
- W dużym rondlu podgrzej bulion, rozpuść w nim szafran i dodaj ryż. Gotuj 20 minut na małym ogniu bez przykrycia, delikatnie mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie cały bulion.
- Gotowy ryż dodaj do warzyw i wymieszaj. Dopraw solą
- Na wierzch połóż połówki pomidorków koktajlowych, oliwki i pokrojone w paski suszone pomidory. Przykryj na 5 minut.
- Posyp natką, dopraw pieprzem i podawaj.
Żródło przepisu:
magazyn-kuchnia.pl
0
Skomentuj