Warzywna paella

Składniki: 
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 fenkułu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej wędzonej papryki
  • 50 ml białego wina (można pominąć, ale za to dodać więcej bulionu)
  • 550-600 ml bulionu warzywnego 
  • szczypta nitek szafranu
  • 150 g ryżu arborio
  • sól 
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 10 czarnych oliwek
  • 5 suszonych pomidorów w oleju 
  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki 
  • świeżo zmielony pieprz 
Przygotowanie: 
  1. Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie (3-5 minut).
  2. Wrzuć pokrojone w cienkie paski papryki i fenkuła, smaż 8 minut. Pod koniec dodaj posiekany czosnek.
  3. Do miękkich warzyw dodaj liść laurowy, chilli i wędzoną paprykę. Dolej wino, zamieszamy i gotuj przez 2 minuty. Zestaw z ognia.
  4. W dużym rondlu podgrzej bulion, rozpuść w nim szafran i dodaj ryż. Gotuj 20 minut na małym ogniu bez przykrycia, delikatnie mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie cały bulion.
  5. Gotowy ryż dodaj do warzyw i wymieszaj. Dopraw solą
  6. Na wierzch połóż połówki pomidorków koktajlowych, oliwki i pokrojone w paski suszone pomidory. Przykryj na 5 minut.
  7. Posyp natką, dopraw pieprzem i podawaj.
Wskazówki: 

Przepis bierze udział w akcji:


Wegetariański obiad III

Żródło przepisu: 

magazyn-kuchnia.pl

up
150 users have voted.