Składniki:
- olej do smażenia (np. ryżowy)
- 1 duży słodki ziemniak (batat)
- 200-250 g kalafiora podzielonego na małe różyczki
- 1 cebula
- 2 łyżeczki curry albo 3-4 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 100-150 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki świeżej kolendry albo natki pietruszki
- 100 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Bataty obierz i pokrój w małą kostkę.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj bataty i smaż na dużym ogniu kilka minut.
- Zmniejsz ogień, dodaj kalafior, cebulę i curry (w proszku albo pastę). Wymieszaj.
- Smaż kilka minut cały czas mieszając.
- Dodaj bulion, pomidory i ciecierzycę. Doprowadź do wrzenia.
- Gotuj na małym ogniu 15-20 minut (do momentu aż warzywa będą miękkie).
- Podawaj z jogurtem naturalnym i natką pietruszki albo kolendrą.
Wskazówki:
- Pysznie smakuje w towarzystwie chrupiącej bułeczki :)
Żródło przepisu:
0
Skomentuj