Kuchenne Przygody

Warzywne curry z batatami

Składniki: 

  • olej do smażenia (np. ryżowy)
  • 1 duży słodki ziemniak (batat)
  • 200-250 g kalafiora podzielonego na małe różyczki
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki curry albo 3-4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 100-150 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki świeżej kolendry albo natki pietruszki
  • 100 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie: 

  1. Bataty obierz i pokrój w małą kostkę.
  2. Cebulę pokrój w cienkie piórka.
  3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj bataty i smaż na dużym ogniu kilka minut.
  4. Zmniejsz ogień, dodaj kalafior, cebulę i curry (w proszku albo pastę). Wymieszaj.
  5. Smaż kilka minut cały czas mieszając.
  6. Dodaj bulion, pomidory i ciecierzycę. Doprowadź do wrzenia.
  7. Gotuj na małym ogniu 15-20 minut (do momentu aż warzywa będą miękkie).
  8. Podawaj z jogurtem naturalnym i natką pietruszki albo kolendrą.

Wskazówki: 

  • Pysznie smakuje w towarzystwie chrupiącej bułeczki 🙂

Żródło przepisu: 

Mniam