Składniki:
- 2 łyżki oleju
- kawałek imbiru o długości kciuka, starty na tarce
- czerwone chili drobno poszatkowane (z pestkami lub bez, w zależności od upodobań)
- 4 marchewki pokrojone w słupki
- brokuł podzielony na drobne różyczki
- 2 czerwone papryki pokrojona w słupki
- sos sojowy do smaku
- 3/4 szklanki wody
- łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
- 3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
- małe opakowanie makaronu sojowego lub ryżowego
- natka pietruszki do przybrania
- uprażone, niesolone orzeszki ziemne do posypania
Przygotowanie:
- Na rozgrzany wok wlej olej, dodaj imbir i chili. Podsmaż na złoty kolor.
- Dodaj marchewkę, a po 2 minutach brokuły. Cały czas mieszaj.
- Po kilku minutach dorzuć paprykę. Wlej sos sojowy, wodę, ocet ryżowy i olej sezamowy.
- Na zakończenie dodaj ugotowany makaron ryżowy i wymieszaj.
- Przed podaniem posyp natką pietruszki i orzeszkami ziemnymi.
Wskazówki:
- Możesz pominąć orzeszki ziemne (choć dla mnie są one jednym z ważniejszych elementów tego dania :) )
Żródło przepisu:
Karolina na detoksie, Szaciłło M., Kopocz K., s. 46
0
Skomentuj