Kuchenne Przygody

Warzywny stir-fry z makaronem ryżowym

Składniki: 

  • 2 łyżki oleju
  • kawałek imbiru o długości kciuka, starty na tarce
  • czerwone chili drobno poszatkowane (z pestkami lub bez, w zależności od upodobań)
  • 4 marchewki pokrojone w słupki
  • brokuł podzielony na drobne różyczki
  • 2 czerwone papryki pokrojona w słupki
  • sos sojowy do smaku
  • 3/4 szklanki wody
  • łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • 3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
  • małe opakowanie makaronu sojowego lub ryżowego
  • natka pietruszki do przybrania
  • uprażone, niesolone orzeszki ziemne do posypania

Przygotowanie: 

  1. Na rozgrzany wok wlej olej, dodaj imbir i chili. Podsmaż na złoty kolor.
  2. Dodaj marchewkę, a po 2 minutach brokuły. Cały czas mieszaj.
  3. Po kilku minutach dorzuć paprykę. Wlej sos sojowy, wodę, ocet ryżowy i olej sezamowy.
  4. Na zakończenie dodaj ugotowany makaron ryżowy i wymieszaj.
  5. Przed podaniem posyp natką pietruszki i orzeszkami ziemnymi.

Wskazówki: 

  • Możesz pominąć orzeszki ziemne (choć dla mnie są one jednym z ważniejszych elementów tego dania 🙂 )

Żródło przepisu: 

Karolina na detoksie, Szaciłło M., Kopocz K., s. 46

Mniam